Loading...
Novi Život

Čovek – Duhovno biće

Čovek je nadasve višeslojno biće koje istovremeno egzistira na najmanje pet nivoa (slojeva) svesti. U narednim člancima pokušaću da vam predstavim formiranje naše svesti kroz tih pet ravni postojanja.

Dr Šarčević nam je dao dobar uvod o tome odakle potičemo, šta je naša baština, naše kulturno i istorijsko nasleđe i na tu temu možemo još dosta da pričamo i sporimo se. No hajde da sada vidimo „šta smo to mi“ ali iz jednog drugog ugla, ugla „Čovekovog bića“

Čovek je:

 1. duhovno,
 2. mentalno,
 3. emotivno,
 4. fizičko i
 5. društveno biće.

Duhovno biće

Ovo biće je najelementarnije a istovremeno najviše osporavano i negirano čovekovo biće, zato što ga je bilo teško naučno dokazati. Elem, svi smo mi svesni da ima još nešto u nama što se ne vidi pod mikroskopom i ne može izmeriti nikakvim instrumentima.

Nešto što nas nagoni da danas radimo jednu stvar, a sutra nešto potpuno drugačije, da budemo tužni ili radosni a bez nekog vidljivog razloga, da se opiremo nečemu, a da ni sami ne znamo zašto to činimo.

Nešto što u nama budi svest i savest, nešto što nas čini povezanim sa svim živim i neživim svetom, planetom i kosmosom u celosti. To biće nas vuče ka svetu harmonije i blagostanja. Svetu ljubavi to jeste svetu svesti, slobode, saosećanja i stvaralaštva.

Negiranje njegovog postojanja je negiranje života. Šta je to što ne živoj materiji od koje smo sastavljeni daje život. Neki će reći energija, nije tačno i neživa materija poseduje energiju, ima nešto drugo. Reći ćete Život, ok na to mogu da pristanem.

E pa nije li onda negiranje „tog nečeg“, negiranje Života. A sad, kako ćemo mi to nešto zvati Život, Bog, Duhovno biće, božansko u nama, kosmos, univerzum, priroda, ekološki sistem, sasvim je svejedno kako ćemo ga zvati, tek meni je Duh – Duhovno biće ili Bog a donekle i Život, najodređeniji termini za „to nešto“, svi drugi termini imaju i neka druga značenja.

Ako negiramo Duh, onda negiramo i sam Život. Negiranje Duhovnog bića (života) nas onda neminovno vuče u smrt, u svet beznađa, straha, paranoje, patnje, gramzivosti, greha i bolesti, kao i iščekivanju smrti sa istovremenim strahom od iste.

Sada će neko da kaže, e pa sad odosmo u religiju, a ja sam ateista. O religiji i ateizmu sam dovoljno pisao u knjizi Novi Život tako da se sada ne bih ponavljao. No svaka diskusija je korisna, pišite …

U nastavku „Čovek – Mentalno biće

Podeli
2 comments
 1. Kaliopi

  Nisam bila tu neko vreme, ali evo sada sam tu. Pažljivo sam pročitala tekst, pa moram da kažem da me nešto buni. Drugi pasus od podnaslova “Duhovno biće”. Mislim da tu niste bili dovoljno jasni.
  Da li pravite razliku između Duha i Duše (duhovnog i duševnog) …
  Toliko za sada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *