Loading...
Novi Život

Čovek – Emocionalno biće

Nastavak teksta: “Čovek – Mentalno biće

Ovo biće je vrlo neshvaćeno biće i u savremenom svetu često smatrano ne potrebnim zato što razum teško rukovodi njime. Da bi ovladao ovim delom sebe, čovek mora svoju Svest da uzdigne na najviše nivoe. Pri tome pod ovladavanjem ne podrazumevam suzbijanje emocija, jer ono vodi u bolest, nego razumevanje, odakle potiču i čime su prouzrokovane te njihovo proživljavanje. Jedino kada ih razumemo, možemo sa njima da se pomirimo i na kraju čak uživamo u njima.

Ovo emocionalno biće potiče iz desne hemisfere mozga i zajedno sa eneričkim nervnim sistemom, koji je naš drugi mozak smešten u digestivnom traktu, posredstvom endokrinog sistema produkuje mnogobrojne biohemijske procese u našem telu. Hormoni koji nastaju tim putem, ubrzavaju ili usporavaju određene procese u našem telu, stvarajući time osećanje sreće i zadovoljstva ili straha i depresije …

Ovladavanje emocijama je prvi korak u razvoju svesti. Cilj je zapravo harmonija a ne vladavina jednog nad drugim.

Emocionalno biće predstavlja vašu volju, želju, saosećanje, ljubav, vaše strahove i predrasude, sve ono na šta emotivno reagujete.

Ono najvećim delom deluje iz svere podsvesnog, te je zato enigma. U njemu su sakupljena znanja, zablude i iskustva svih naših predaka.

Cilj nam je da ovladamo strahovima, rastakanjem lanaca predrasuda. Demistifikovanje svake predrasude dovodi nas korak bliže u savladavanju strahova, korak bliže željenoj harmoniji i blagostanju.

U nastavku: “Čovek – Fizičko biće

Podeli
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *