Loading...
Novi Život

Čovek – Fizičko biće

Nastavak teksta: „Čovek – Emocionalno biće

Ja za sebe imam običaj da kažem da sam jedno bure, koje je u poslednjih 57 godina stiglo do zavidnih 100 litara vode i oko 30 kg zemlje.

Dva zrna prašine, milost Božija, jedno spajanje i nadalje neprestano deljenje. Oko 50 triliona ćelija nastaće iz samo dve ćelije. Tu je i oko 100 triliona „gastarbajtera“, bakterija, virusa i gljivica. Svi pod jednom komandom, pomažu jedni druge da živimo što duže i što kvalitetnije. Zamislite tu državu od 150.000.000.000.000 stanovnika, a ima ih svakakvih, i ubica i pljačkaša, trgovaca, vojnika, špijuna, policajaca, komunalaca, raznih radnika, obaveštajaca … Kao u svakoj dobro uređenoj državi. A samo jedna trećina su domaći.

Bakterije kontrolišu viruse, virusi kontrolišu gljivice, gljivice kontrolišu bakterije, jedni na druge paze. Do god znaju ko im je glavni gazda, sve radi kao švajcarski sat. Kad gazda izgubi autoritet i prepusti se lekovima, nastaju problemi. Svaki sintetički preparat, remeti prirodno funkcionisanje u tom složenom sistemu.

Da se vratimo na naše „bure“ sa početka priče. Ono ima dva para udova i glavu na vrh bureta. Kroz celo bure prolazi cev dužine 7,5-9m. Počinje ustima – završava anusom. U toj cevi se hrana usitnjava, vari i dezinfikuje, a potom uz pomoć „gastarbajtera“ probiotskih bakterija, razlaže obogaćuje vitaminima i prilagođava za što bolju resorpciju. Tek tako prerađena dospeva u unutrašnjost „bureta“ i kao ćelijska hrana dospeva u krvotok. Sve ono što nije korisno našim ćelijama, izbacuje se na kraju cevi.

Više od 90% mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica) živi zapravo izvan našeg organizma. Nešto ih je spolja na koži, ali najveći deo živi u „cevi“ digestivnog trakta – tankom i debelom crevu. Ona je zapravo spljni svet koji prolazi kroz naš unutrašnji svet. U želucu, koji je deo te cevi,  živi jedino kolonija heliko bakterije koja jedina može da izdrži kiselinu želudca i koja je zapravo zadužena da održava PH želuca (kiselost) na oko 2,3 te produkciju nekih vitamina. Uništavanjem ove bakterije antibioticima, dešava da PH padne ispod 2, a tada želudac peče. Ostatak te cevi – tanko i debelo crevo, nastanjuju razne kolonije probiotskih bakterija stvarajući živi zid u odbrani od zloćudnih bakterija i virusa kao i štetnih materija, a koji bi zajedno sa hranljivim materijama, putem crevnih resica bili apsorbovani u krvotok. Pored toga one aktivno učestvuju u preradi hrane, proizvodnji vitamina i selekciji minerala. Bez njih bi svaki čovek bio mrtav za nekoliko sati.

Više o svemu ovome u knjizi „Novi Život“, a ako vas bude zanimalo detaljnije o nekim drugim funkcijama u našem telu, pišite u komentaru.

U nastavku: „Čovek – Društveno biće

Podeli
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *