Loading...
Novi Život

Čovek – Mentalno biće

Nastavak teksta: Čovek – Duhovno biće

Ovo biće sam verovatno trebao da obrađujem poslednje, jer ono nastoji da dostigne Duhovno biće i objedini sva ostala. Ono neprestano pokušava da razume dešavanja u svetu oko sebe kao i u svetu unutar sebe.

Upoznavanjem sveta oko sebe razvija inteligenciju. Ono neprestano meri, upoređuje, takmiči se, nameće svoje stavove, demonstrira snagu i ima potrebu da vlada. Međutim pravu mudrost i veliku moć, čovek stiče kada spozna i ovlada sobom.

Razne naučne grane proučavaju čoveka i njihovi zaključci nam mogu dosta pomoći da bolje razumemo sebe. Medicina i farmacija neprestano smišljaju načine da nam olakšaju bol, ali nas time samo udaljavaju od nas samih. Bol nas upozorava da nešto ne radimo kako treba, a bolest da smo izveli loše zaključke, da su nam predrasude loše postavljene. Funkcija koju oboleli organ obavlja u našem telu govori nam šta nam je to loše poslagano. Ovoj temi posvećeno je celo drugo poglavlje knjige Novi Život, pa sada o tome ne bih više.

Kada razumete način funkcionisanja života, biće vam mnogo lakše da kontrolišete bol i bolesti i postepeno preuzmete život u svoje ruke.

Leva hemisfera upravlja analitičkim procesima, ona meri, računa, poredi, sumnja. Za razliku od nje desna je kreativna, zaključke izvodi na osnovu analogije sa sličnim primerima, ona je sistem nasleđenih i stečenih uverenja, ona je vera. Stim što su i vera i nevera, zapravo vera. Samo što je ne vera, negacija i strah od života iz kojeg onda proizilaze sve moguće dogme, predrasude i strahovi. Oni dalje upravljaju našim životima, usponima i padovima, bolovima i bolestima.

Strahovi, dogme i predrasude su posledica ne znanja, gubitka samopouzdanja, vere u sebe, pa onda i u sve oko sebe.

Jedina stvar koja nas izdvaja od ostatka životinjskog sveta jeste razvoj Svesti. Nacije koje su to shvatile najveću pažnju u društvu posvećuju osnovnom obrazovanju. Primera radi u Švajcarskoj učitelji imaju jednaka primanja sa hirurzima, zato što od kvaliteta obrazovanja zavisi i razvoj svesti, pa samim ti i koliko će kasnije lekari i hirurzi imati posla sa tom nacijom. Kvalitetno obrazovanje nacije je najbolja prevencija svih bolesti.

U nastavku: “Čovek – Emocionalno biće

Podeli
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *